Yin Yoga

Yin yoga kenmerkt zich door de rustige en meditatieve stijl waarbij je enkele minuten in een houding verblijft. De spieren laat je zoveel mogelijk ontspannen waardoor de aandacht verplaatst naar het dieper gelegen bindweefsel, de gewrichten en organen. Dit geeft ruimte en flexibiliteit in het lichaam.
De effecten zijn bijzonder. Yinyoga werkt als een krachtige work-out voor het hele lichaam terwijl je dat tijdens de les niet eens in de gaten hebt.

Bij Yin yoga gebruik je de houding om even stil te staan en naar binnen te kijken. Voelen waar je spierspanning vasthoudt om dat vervolgens met zachte aandacht en behulp van de adem los te laten. Als je gewend bent altijd maar door te rennen en lichamelijke sensaties te negeren kan het tot rust komen en ervaren dát er spanning is, in spieren of emotioneel soms best kwetsbaar en confronterend aanvoelen. Bij de Yin yoga leer je daar met acceptatie en compassie mee omgaan zodat je weerstand los kunt laten. Dit leert je dieper te ontspannen op de mat én in het dagelijks leven.

Tijdens de Yin yogales ervaar je met nog meer rust en aandacht je grenzen. Soms voel je dat je gaandeweg meer ruimte kunt toelaten en soms merk je dat je te diep in een houding bent gegaan en wil je juist verzachten of een kussen of deken ter ondersteuning gebruiken. Op deze manier leer je jouw lichaam en je persoonlijke grenzen steeds beter kennen.

Tussen de Yin yoga houdingen door zijn er ontspanningshoudingen. Waarbij je gaat navoelen, je de ‘echo’ kunt waarnemen van wat je net gedaan hebt en het lichaam weer kunt neutraliseren voor de volgende houding.

Bindweefsel
Je kent vast het stijve gevoel als je ’s ochtends je bed uitkomt. Hoe ouder we worden hoe stijver je je kunt voelen! Dat heeft te maken met je bindweefsel.

Bindweefsel vind je door het hele lichaam, als een soort aaneengesloten web in en om de spieren, rondom organen, botten, zenuwen, bloedvaten, cellen… Het verbindt, beschermt, ondersteunt en geeft vorm aan het lichaam. In het bindweefsel lopen sensorische zenuwbanen waardoor je pijn en spanningen duidelijk kunt waarnemen. Ook lopen er energiebanen doorheen die als ze gestimuleerd worden de energie weer in balans kunnen brengen. Bij lang aangehouden zachte rekking kan bindweefsel een nieuwe vorm aannemen waardoor ruimte en soepelheid in het lichaam ontstaat.

Als we ouder worden wordt het bindweefsel droger en bij weinig beweging ontstaan er verklevingen. Je merkt dit al na een nacht slapen, je voelt je stijf en stram. Als je dan even rekt en strekt komt er weer ruimte en voel je je soepeler. Dit is te vergelijken met een droge spons in warm water. Door erin te knijpen en te draaien kan vuil losgelaten worden en de spons zich weer volzuigen met vocht. Hij wordt weer zacht en soepel. Dat is wat we met (Yin) yoga doen met het bindweefsel. Zodat het sappig, veerkrachtig en gezond blijft.

Yin & Yang
Als je meer bewegingsruimte hebt worden ook Yang vormen van bewegen toegankelijker.

Yin en Yang kunnen niet zonder elkaar. Bij Yang werk je dynamisch aan spierkracht, door Yin soepelheid en focus kun je blessures voorkomen. Het is daarom belangrijk om naast Yin yoga ook een andere vorm van Yoga of bewegen te beoefenen. En andersom!

Veel wat we in ons leven doen bestaat uit Yang activiteiten, we zijn actief aan het werk, sporten en gebruiken daarbij vooral onze spieren, denken veel of piekeren. In onze Westerse maatschappij zijn we erg ‘Yang gericht’, we willen vooruitgaan en presteren. Een keerzijde is dat we (ongemerkt) spanning vasthouden en stress en burn-out ontstaan. Om bij jezelf te blijven en weer in balans te komen hebben we Yin nodig in de vorm van rust en ontspanning.

Wil je kennismaken met mijn manier van lesgeven? Volg dan eerst fijn thuis de Yinyoga workshop