Wetenschappelijk onderzoek

Bron: Website See True opleidingen
Er is inmiddels een omvangrijk aantal wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de toepassing en effectiviteit van Mindfulness. Uit diverse samenbundelingen van onderzoek (reviews) blijkt dat Mindfulness een aantoonbaar positief effect heeft op klachten van angst en depressie, psychologische klachten na het doormaken van kanker, eetstoornissen, verslaving, klachten bij chronische aandoeningen zoals fibromyalgie, chronische pijn, reuma, type 2 diabetes, slaapstoornissen, chronische vermoeidheid en hartvaatziekten.

Daarnaast vermindert Mindfulness de kans om terug te vallen in een depressie, en ook bij mensen die geen expliciete psychische klachten hebben, blijkt de Mindfulness training te lijden tot vermindering van stress, toename van het subjectief welbevinden en het beter kunnen omgaan met emoties. Ook bij kinderen wordt onderzoek uitgevoerd naar de effecten van Mindfulness en de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Inmiddels zijn effecten van Mindfulness ook aangetoond in diverse onderzoeken die op hersenniveau effecten zichtbaar maken.