Overgang naar de herfst…

Tijd van bezinnen en loslaten…

Na de uitbundige warmte van de zomer wordt het weer tijd om meer naar binnen te keren…In de natuur is de oogst gedaan (er staan in onze tuin bakken vol met appeltjes) en ook wij zullen oogsten van wat we de afgelopen tijd gezaaid hebben. Misschien voel je warme dankbaarheid geven of juist een gevoel van verdriet, leegte…. Denk je al aan cocoonen met een kop warme thee op de bank…is er behoefte aan rust, extra slaap…

Heb je gezien dat de eerste bomen alweer verkleuren? Bladeren worden straks weer losgelaten….er liggen al volop eikels en kastanjes op de grond. Dit is zo’n geweldige periode om zelf ook een overgang te maken. Om op te ruimen, reflecteren en bekijken wat je niet meer nodig hebt in je leven. Oude stress, oude patronen, dingen die je energie kosten loslaten. Bewust worden van wat voor jou waardevol is. Op die manier komt er ruimte voor groei en persoonlijke ontwikkeling. Meditatie is een mooie manier om naar binnen te kijken. Stil zijn met jezelf en onderzoeken wat er van binnen allemaal gaande is.

Ikzelf ervaar soms wat onrust tijdens deze overgang van de zomer naar de herfst. Als het weer wat onstuimiger wordt, vochtiger, kouder….. Een tekort aan energie kan ontstaan en er komt behoefte aan licht en zuurstof. Daarom is diep ademhalen zo belangrijk. Wandelingen in de natuur maken, je ruikt de herfstgeuren al. En dan dat laatste beetje warmte van de zonnestralen meepikken….

Bij de yogales zullen we oefeningen doen om naar binnen te keren, maar ook juist die achterover buigingen die je kracht en energie geven. Die ruimte geven voor je longen om zich vol te zuigen met zuurstof.
Het blijft een bijzondere tijd, deze overgang naar de herfst. Voor mij persoonlijk betekent het toch altijd weer een beetje thuiskomen bij mezelf….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *