Ontspanningsoefeningen of Mindfulness?

Zie jij het verschil tussen iemand die Mindfulness oefeningen doet of bezig is met ontspanningsoefeningen? Het ziet er vaak hetzelfde uit en het uiteindelijke doel is natuurlijk ook vergelijkbaar. We werken toe naar ontspanning en minder stress in ons leven. Ook is er veel overlap. In ontspanningsoefeningen brengen we Mindfulness (aandacht) en andersom. Maar wat is dan nu precies het verschil?

Ontspanningsoefeningen zijn tools die direct verlichting kunnen geven op het moment dat je stress ervaart. Je stapt even uit de situatie en ontspant. Ook kan het regelmatig nemen van rustmomenten je helpen om meer ontspannen te zijn in het dagelijks leven. Het werkt door en dat is fijn! Een ideale situatie.

Maar wat als jouw situatie niet zo ideaal is? Soms ervaar je zoveel stress in je leven of malen die piekergedachten maar door, óók op het moment dat je een ontspanningsmomentje wilt nemen. Of je gaat zitten en de pijn in je schouder speelt op en juist in het weekend of op vakantie krijg je hoofdpijn. En hoezo ontspannen? Daar heb je toch helemaal geen tijd voor! Ontspannen is noodzaak, maar blijkt in de praktijk niet altijd zo gemakkelijk.

We ervaren stress als de werkelijkheid anders is dan we zouden willen. We willen iets niet, zoals de pijn in ons lichaam of we streven naar momenten van rust en het lukt maar niet. Er komen gevoelens bij zoals het gevoel van falen, onmacht of onzekerheid en juist dát geeft extra stress.

Mindfulness leert je met aandacht en zonder oordeel te kijken naar alles wat er op het huidige moment is, zowel de ‘positieve’ als de ‘negatieve’ dingen. Het leert je op een gezonde manier omgaan met dat waar we ins ons leven allemaal mee moeten dealen. Tijdens een Mindfulness training doe je oefeningen waardoor je je bewust wordt van je eigen patronen. Dat betekent dat de oefeningen niet zo zeer fijn of ontspannen zijn om te doen. In tegenstelling tot ontspanningsoefeningen zijn ze soms zelf confronterend, maar het fijne is dat als je tijdens de oefeningen leert omgaan met dit ‘ongemak’ je in het dagelijks leven er ook minder last van hebt en dat ontspant dan weer.

Het ombuigen van patronen die je soms levenslang hebt opgebouwd is geen trucje en doe je niet zomaar even. Het kost de nodige tijd en oefening om iets af te leren en een nieuwe en gezonde manier van leven aan te leren en in te slijten. Daarom leren we Mindfulness ook niet even in een uurtje, maar is er een hele training voor ontwikkeld.

Patronen ombuigen met Mindfulness? Een piekervoorbeeld.
Stel je eens voor dat je een spannende film bekijkt, misschien zit je vol spanning achter een kussen met samengeknepen oogjes te gluren. Maar hoe vaker je dezelfde film kijkt, hoe minder indruk hij maakt toch? En zo werkt het ook met onze gedachten. De piekergeest kan ons behoorlijke zorgen geven en doordat we allerlei manieren bedenken om er maar niet mee bezig te hoeven zijn wordt het alleen maar spannender of krijgen we lichamelijke klachten. Tijdens Mindfulness oefeningen ga je in plaats van ervoor weg te rennen naar de gedachten kijken. Dat geeft overzicht en doet je beseffen dat gedachten echt niet altijd de waarheid zijn, want zeg nou eens eerlijk. Vaak valt datgene waar we ons eerst zo druk over maakten achteraf wel mee toch?

Dat kijken doen we overigens niet met een kussen voor ons gezicht…Ik zie het al voor me! In plaats van het kussen leer je de aandacht vaardig te verleggen naar je zintuigen, zoals bijvoorbeeld de adem. Zodat je zelf de regie houdt over wanneer je gaat kijken en wanneer je even afstand neemt. Door op deze veilige manier te werken met gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties schep je ruimte en hebben ze steeds minder grip op je. En, dat leidt dan weer tot ontspanning.

Als je met meer aandacht, dus met meer mindfulness in het leven staat leer je beter voor jezelf te zorgen en voel je sneller aan wanneer het echt tijd is om een ontspanningsmomentje te nemen. Om er vervolgens fijn van te genieten, niet omdat je het eerst moest verdienen, maar omdat jij het waard bent!

Nicole Gort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *