Stress in een mensen leven is heel normaal. Een beetje stress is ook niet erg, zet je aan tot handelen en kan je zelfs leiden naar betere prestaties. Maar wat gebeurt er als jij of je kind onder te veel druk staat? Bijvoorbeeld door een verhuizing, het kwijt raken van je baan, echtscheiding, het overlijden van een familielid. Kinderen krijgen hier veel van mee. En als jij als ouder gestrest bent voelen je kinderen dat feilloos aan.
Ook kinderen moeten voldoen aan de eisen die de maatschappij aan ze stelt. Ze hebben zelf hun eigen zorgen als een spreekbeurt houden, problemen hebben met leren, een ruzie met een vriend of vriendin, bang zijn er niet bij te horen of zelfs gepest worden…De druk kan van buitenaf komen, maar ook van binnenuit door de hoge eisen die kinderen aan zichzelf stellen. Er zijn veel kinderen die zich al jong onzeker voelen en faalangst ontwikkelen.
Een acute stress situatie, maar ook het hebben van een laag maar langdurend stressniveau kan zijn impact hebben. Gevolgen kunnen lichamelijk zijn en allerlei klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, buikpijn, maar ook moeite hebben met slapen, je niet kunnen concentreren en piekeren. Je humeur en je gedrag kunnen eronder lijden. Kinderen kunnen hyper, opstandig, teruggetrokken, verdrietig en zelfs angstig raken.
Het is belangrijk dat kinderen (en volwassenen) leren hoe ze controle kunnen krijgen op hun reactie op stress. Hoe herken je bijvoorbeeld de signalen die je lichaam je geeft? Hoofdpijn kan komen doordat je je schouders wat te vaak omhoog hebt getrokken. Buikpijn kan komen door dat je je adem inhoudt bij spannende gebeurtenissen.
Onze maatschappij is er een waarin we heel veel vanuit het hoofd leven. Lichaamssignalen worden daardoor vaak niet gevoeld of zelfs genegeerd. Kinderen gaan hier al vroeg in mee. Pas als zich al heel wat spanningen in je lichaam hebben opgebouwd ga je het voelen en dan is het een stuk lastiger om het tij weer te keren.
Als je je kunt ontspannen leer je naar je lichaam te luisteren. Als je je rustig voelt kun je naar je buik ademen waardoor je zelfvertrouwen kunt ontwikkelen. Zo voel je je helder en sta je stevig met beide voeten op de grond. Op deze manier kunnen kinderen opgroeien tot gezonde volwassenen die weten wat ze moeten doen wanneer ze in aanraking komen met tegenslag.
Om meer contact te maken met je lichaam is bewegen belangrijk, buitenspelen, actief bezig zijn, sporten of kinderyoga. Bewegen is goed om het teveel aan energie te ontladen en heeft een positief effect op het lichaam. Als kinderen lekker spelen/bewegen kunnen ze even de wereld om hen heen vergeten, even ontsnappen aan de drukte van alledag. Dit wordt ook wel Flow genoemd, wanneer alles moeiteloos lijkt te gaan, het moment dat je lichaam en geest helemaal kunnen ontspannen.
Vind jij of je kind het lastig om te ontspannen? Of herken je klachten als hoofdpijn, buikpijn, verstopping of slaapproblemen. En wil je ervan af? Kijk dan even onder het kopje coaching op mijn website. Ik help je graag.